Лондон и Брюксел са договорили голяма част“ от споразумението, което

...
 Лондон и Брюксел са договорили голяма част“ от споразумението, което
Коментари Харесай

Великобритания и ЕС постигнаха споразумение за преходния период

 Лондон и Брюксел са договорили „ огромна част “ от съглашението, което ще докара до „ уреденото излизане “ на Англия от Европейския съюз (ЕС). Това съобщи европейският представител в договарянията Мишел Барние по време на конференция със своя английски сътрудник Дейвид Дейвис, представен от Военновъздушни сили.
„ Постигнахме съглашение за преходния интервал “, разгласи Дейвис, допълвайки, че решението дава повече изясненост за бизнеса, който може умерено да взима капиталови решения, без да има терзания за промени.

От своя страна обаче Барние повтори предизвестието си, че преходният интервал ще стане реалност едвам откакто и последното съглашение за излизане от Европейски Съюз бъде утвърдено.

По отношение на търговията съглашението предвижда Великобритания да има право да договаря търговски покупко-продажби с трети страни по време на прехода . Те обаче няма да влизат в действие, до момента в който той не завърши.

В тази връзка двете страни са се споразумели и за продължителността на интервала, който ще е 21 месеца .

„ Датата (за излизане – бел. ред.) е 20 декември и да, продължителността е 21 месеца, което е съвсем колкото двете години, които искахме “, уточни от своя страна Дейвид Дейвис, представен от Bloomberg.

Споразумение сред двете страни е било реализирано и по един от най-наболелите въпроси в договарянията, а точно този с 4,5-те милиона европейски жители на Острова и 1,2-та милиона английски жители в Европейски Съюз след Brexit.

Според споразумението европейските жители, идващи във Англия по време на преходния интервал, ще имат същите права като тези, живели там преди . Това значи, че Лондон е направил отстъпка, защото по-рано министър председателят Тереза Мей съобщи, че ще упорства това да не бъде позволено.

Решение има и по един от другите противоречиви въпроси сред Лондон и Брюксел, а точно този за статута на Гибралтар . Според двамата дипломати отвъдморската територия напуща общността дружно с Англия, само че все пак договарянията сред Лондон и Мадрид не престават.

Що се отнася до ирландската граница , представителят на Европейски Съюз съобщи, че и двете страни са се съгласили, че така наречен „ защитна уговорка “ за Северна Ирландия, която попречва установяването на твърда граница и планува цялостно регулаторно сходство с Европейски Съюз, би трябвало да съставлява част от правния текст на развода сред Лондон и Брюксел. Повече елементи към договорката ще бъдат оповестени идните седмици, показва Bloomberg.

Новината за съглашението беше посрещната с утвърждение от пазарите. Стойността на паунда доближи до най-високите си стойности по отношение на еврото от 8 февруари насам, отбелязвайки нарастване от 0,6% до 87,55 пенса за евро.

Темата за Brexit може да следите тук
По публикацията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР